Het teeltproces

De teelt gebeurt bij ons op de traditionele Chinese wijze. Hierbij inocculeren wij eikenhouten boomstronken met shii-takemycelium (ook wel broed genoemd). Dit is het zaadmateriaal van de shii-takes in plugvorm. De pluggen gaan in voorgeboorde gaten in de stam. Zo is de teelt ook voor niet-professionele kwekers eenvoudig te realiseren.

Van tijd tot tijd worden de stammen nat gemaakt of zelfs een dag lang in grote bakken water geweekt. In één tot twee jaar tijd groeit het mycelium (het wortelstelsel van de shii-take), door de stam. Het uiteinde van de stam kleurt dan wit. Wanneer het mycelium is volgroeid, verschijnen het hele jaar door shii-takes aan de stam.

Wij werken al tientallen jaren op deze manier en de teelt kan zo eigenlijk niet mislukken.

Een stam draagt vrucht gedurende drie tot vijf jaar. Bij vorst groeien shii-takes tijdelijk niet.

Voor uw bestelling klik hier

Zo doe je de enting

Het entmateriaal is vergelijkbaar met het zaad van de paddenstoel. Wij hebben dit gemaakt in de vorm van een plugje waardoor het makkelijk te gebruiken is.

Stap 1

Boor circa 40 gaten van 3 cm diep in eikenstammen. Gebruik altijd versgezaagd hout.

Stap 2

Druk met een simpele handbeweging de pluggen in het geboorde gat. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat de bovenkant van de plug gelijk zit met de bast van de stam.

Stap 3

Voor een goede doorgroeiing stapel de stammen in een horizontale positie. Zorg dat de stammetjes los van de grond liggen. Laat deze circa 1 1/2 jaar liggen om volledig te doorgroeien.

Stap 4

Na de doorgroeiing van circa 1 1/2 jaar kunt u de stammen in een verticale positie neer zetten om de oogst te vergemakkelijken.

Stap 5

Door de stammen na de doorgroeiing elke 2 maanden onder te dompelen gedurende 24 uur in water, kunt u de oogst shiitaken stimuleren.

Stap 6

14 dagen na de dompeling kunt u de shiitakes oogsten.

Het enten van shii-takes gebeurt u in het vroege voorjaar, bij 10 °C. Broed kunt u daarom het beste in november of december bestellen.

Gebruik van stammen

De natuurlijke ondergrond voor de shii-take is eikenhout. Wanneer een eikenboom sterft, zit hij nog vol voedingsstoffen, waar de shii-take zich mee voedt. De grote dichtheid van eikenhout verzekert bovendien een jarenlange vruchtafdracht. De stammen moeten in de winter worden afgezaagd, als er geen blad meer aan de boom zit. Wanneer ze twee maanden tijd hebben gehad om te besterven, kunt u beginnen met enten. Dit doet u in het voorjaar, wanneer het 10 graden of warmer is. Eerder heeft geen zin, omdat het mycelium nog niet kan wortelen. Als u langer wacht, kunnen er al andere schimmels in het hout zitten. Goed ontwikkeld mycelium draagt 3 tot 5 jaar paddenstoelen